Dlaczego tyjemy od zupek chińskich?

Co prawda trawienie zupki chińskiej zajmuje dużo czasu, co mogłoby się wydawać być dobrą wiadomością. Niemniej jednak, okazuje się, że to wada, a nie zaleta, bo długi czas trawienia pozwala szkodliwym substancjom lepiej wchłonąć się do naszego organizmu, co często sprawia, że zaczynamy tyć. Z czego to wynika?

Dlaczego tyjemy?

Zupki chińskie zawierają bardzo dużo tłuszczów trans, które mogą sprawić, że liczba na wadze zacznie rosnąć. Co więcej, spożywanie ich może powodować do tworzenia się chorób, które zazwyczaj towarzyszą otyłości, czyli przede wszystkim nadciśnienia i cukrzycy. Co więcej, w zupkach jest wiele sodu, który prowadzi do wypłukiwania się z organizmu witamin i minerałów. Dlatego mimo tego, że trawienie zupki może trwać naprawdę długo, może się okazać, że wcale nie będziemy łatwiej przyswajać witamin i minerałów. Może być nawet odwrotnie! Co więcej, makaron, który jest w zupkach zawiera dużo białej mąki, tłuszczu i soli, co może mieć wpływ na nasz układ nerwowy, który naturalnie jest bardzo delikatny. Przez to możemy mieć problem z migrenami i bólami głowy.

 

Możesz również polubić…